Pages

25 Şubat 2012

Dip Diş (yani Deep Dish)

Chicago'ya ait, 1940'larda icat edilmiş bir pizza çeşidi. Bildiğimiz ince pizza hamurunun yerine tart hamuru gibi kenarı yüksek ve kalın bir tabanı var. Üzerinde de mozarella ve bol domates sos. Öyle eline alıp bükülebilecek bir hamur olmadığı için tabakta çatal bıçakla yenmesi gerekiyor. Hamuru lezzet olarak da bildiğimiz pizza hamurlarından çok farklı. Bir kere mısır unuyla yapıldığı için daha kıtır ve bisküvivari bir tada sahip. Normal ebatlarda bir mideye sahip bir kişi en küçük boy (genelde 10 inç çapında) bir deep-dish pizzanın en fazla 3/4'ünü bitirebilir, tamamını yiyorsa kendisine "helal olsun üstüne bi soda iç iyi gelir" denir. Ailemizin bir oturuşta 1 içli köfte, 2 tabak altı lahmacun, 1 kaşarlı döner sarma, üstüne de künefe yiyebilecek kabiliyetteki, her türlü tabak artığını götürmekten sorumlu kişisi Bilge bile, ancak 1.5 dilimini yiyebildiğim 10 inçlik deep-dish pizzanın kalanını yerken nefes nefese kaldı, o derece.

Güzelim İtalyan pizzaları dururken böyle ekmek gibi pizza yapmayı kim akıl etmiş bilmiyorum ama Chicago'da seveni çok. Tabi buraya gelen turistlere de yöresel lezzetler kontenjanından iyi pazarlanıyor. Buraya yolu düşenlere Giordano's restoranlarını tavsiye ederim.
Giordanos'un meşhur stuffed deep-dish pizzası
Neredeyse 1 kilo mozarella var üstünde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...